Behandelmethoden

Behandelmethoden 

De behandelmethoden van de Mind Heart Praktijk bestaan uit cognitieve en lichaamsgerichte technieken zodat de behandeling goed bij jou en je hulpvraag aansluit. 

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) is een bewezen effectieve therapie bij onder meer stress, ADHD, onzekerheid, angst, eetproblematiek, overmatig controle behoefte, depressie, burn-out en verslaving.

Vaak zijn we wel bewust van de klachten, maar weten we niet goed hoe we die kunnen transformeren. Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) helpt jou bij het vergroten van je bewustzijn. Je zal inzicht krijgen in een disfunctioneel patroon van gedrag, gedachten en gevoelens waaruit jouw klachten ontstaan. De kern van MBCT behelst o.a. het bewust worden van negatieve gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties en deze te beschouwen als voorbijgaande (mentale) gebeurtenissen in plaats van feiten. MBCT geeft je direct handvatten voor in het dagelijks leven om patronen die deze klachten veroorzaken te doorbreken. Een MBCT traject richt zich op de (emotionele) oorzaak waardoor je op een dieper niveau zal transformeren. De behandeling bestaat uit verschillende therapeutische interventies waaronder cognitieve gedragstherapie, mindfulness en innerlijk kind werk. Je krijgt praktische handvatten en oefeningen mee zodat je het patroon daadwerkelijk in je leven kan transformeren.

MBCT | behandelen van de dieperliggende oorzaak

Sommige ervaringen in ons leven hebben ons (onbewust of bewust) op een emotioneel niveau geraakt en hebben een impact op ons gehad. Deze emoties blijven als een rode draad in ons leven terug komen. Onbewust vormen zij emotionele thema's. Uit die emotionele thema's volgen onze overtuigingen, waaruit een patroon van gedachten, gevoelens en gedragingen ontstaan. Het kan zijn dat een patroon voorheen een goede functie had, maar dat deze nu tegen jou werkt en klachten als stress, depressie, overmatig controle behoefte en verslaving brengt.

Emotionele thema's zijn gevoelens die we liever niet willen voelen. Door onze opvoeding of levenservaring gaan we uit contact met dit gevoel. We ontwikkelen maniertjes of patronen om dit negatieve gevoel te vermijden. Het patroon wordt onze comfortzone. Om het gevoel te vermijden, kan het gebeuren dat we de maniertjes of het patroon steeds harder nodig hebben. Met als gevolg dat het tegen ons werkt en er klachten ontstaan. Ondanks de klachten is het toch heel lastig dit te veranderen. Dat komt omdat we de patronen zo gewend zijn. Ergens zijn we gaan geloven dat we niet anders kunnen dan het patroon te volgen.

Een belemmerend patroon kost ons teveel energie en spanning (onbewust of bewust). Door MBCT krijg je inzicht in jouw patronen. Je leert om te gaan met de lastige gedachten, gevoelens en gedragingen van jezelf. Je gaat hier de juiste aandacht aan geven waardoor je steeds meer grip krijgt op jezelf. Het geeft je de ruimte om bewuster en op een nieuwe manier te reageren. Hierdoor worden disfunctionele patronen doorbroken en zal je een positieve verandering doormaken. Nieuwe gewoontepatronen worden in je hersenen opgeslagen. Met MBCT krijg je de mogelijkheid (weer) je balans te vinden, gezonder en gelukkiger je leven te leiden.

Mindfulness Based Cognitive Therapy helpt bij chronische depressie

Mindfulness

Wat is mindfulness nu precies?

  • Mindfulness wordt ook wel een aandachts- en ontspanningsoefening genoemd.
  • Een onderdeel van mindfulness is het aanschouwen van je gedachten, je gevoelens en je omgeving zonder afgeleid te raken. Je kan je aandacht beter focussen en in het 'hier en nu' leven. Je leert aandacht te hebben voor wat er op dat moment speelt en nodig is.
  • Een ander aspect van mindfulness is dat je leert meer aandacht te hebben voor je lichaam. Hierdoor merk je sneller signalen van je lichaam op waardoor je beter voor jezelf kan zorgen.
  • Je leert oefeningen/methoden die je bij spanning kan gebruiken om weer te ontspannen.
  • Je ontwikkelt compassie en zelfcompassie, een open, niet veroordelende en vriendelijke levenshouding naar anderen en jezelf.
  • Doordat je de rust in jezelf leert vinden, kom je meer in je kracht te staan. Hierdoor kan je adequater reageren in complexe situaties.
  • Verder helpt mindfulness met het omgaan van lastige emoties zoals; verdriet, boosheid, angsten etc.
  • Je leert gevoelens de ruimte te geven zonder erdoor te worden meegesleept. 
  • Je komt meer in contact met je gevoel en je hart waardoor je voelt wat je nodig hebt. Je kan meer je grenzen aanvoelen en deze bewust aangeven.
  • Mindfulness helpt ook om met chronische pijn om te gaan, dit te aanvaarden en zonder er extra lijden aan toe te voegen zoals frustratie, verdriet, angst.
  • Je omgang met lastige gevoelens veranderd waardoor je mentaal sterker wordt en meer zelfvertrouwen hebt om met lastige situaties om te gaan.
  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het beoefenen van mindfulness ons welzijn positief resultaat oplevert.

Theorie Mindfulness geschreven door Ger Schurink

Imaginaire rescripting (IR)

Met imaginaire rescripting geef je jouw traumatische herinnering een andere betekenis en herschrijf je de herinnering in je hoofd. Je herinnering krijgt als het ware een ‘update’.

Imaginaire Rescripting een techniek die vaak wordt toegepast binnen Cognitieve Gedragstherapie. Het is een hulpmiddel om je te helpen vroegere traumatische ervaringen opnieuw te herinneren en te verwerken. 

Imaginaire rescripting geeft je de mogelijkheid om de gevoelens, behoeftes en acties te uiten die je op dat moment moest onderdrukken. Binnen deze techniek herschrijf je als het ware je herinnering. Je beeldt je in hoe je zou willen dat de gebeurtenis afloopt en je verbeeldt je ook dat je dit uitvoert, wat leidt tot positieve veranderingen in emotionele reacties, overtuigingen en gedrag. 

Innerlijk kind werk

Het begrip 'innerlijk kind' staat voor ervaringen in ons jonge leven die een diepe indruk op ons hebben achtergelaten. Bijvoorbeeld de ervaring van liefde en aandacht maar ook sterke emoties en kwetsende ervaringen, zoals woede, verlating of onrecht. Dergelijke ervaringen kunnen te sterk geweest zijn voor het kind om te verwerken. Een stukje kind in ons kan dan in die emotie of ervaring blijven steken en niet verder meegroeien.

Hoe klein we ook waren, we ontwikkelden over die ervaringen een begrip, een overtuiging zoals:

  • Ik mag er niet zijn
  • Ik ben niet goed zoals ik ben
  • Ik moet het alleen doen
  • Ik moet het verdienen.
  • Ik ben het niet waard (om van te houden)
  • Ik doe alles verkeerd
  • Niemand ziet of hoort mij 

Onze behoeften zijn onvermijdelijk weleens (of vaak) onbegrepen en onbeantwoord geweest. Onze grenzen zijn ook onvermijdelijk weleens (of vaak) overschreden door onze ouders en opvoeders. Totaal afhankelijk en kwetsbaar als wij waren hebben wij als kind allerlei gevoelens ervaren, die te groot waren om te verwerken, bijvoorbeeld gevoelens van:

  • Angst, paniek
  • Afwijzing, verlating
  • Geschonden zijn (bij lichamelijk, verbaal, emotioneel of seksueel geweld)
  • Boosheid, razernij, haat
  • Walging
  • Verdriet
  • Onzekerheid
  • Onmacht
  • Beschaming, onwaardigheid

Bijna iedereen die innerlijk kindwerk gaat doen, heeft in zijn of haar jonge leven een liefdevolle volwassene gemist of nooit gekend. Het grotere kind stond er meestal helemaal alleen voor om te overleven en is daar ook heel goed in geworden. Het is in het overlevende kind, waar we het grootste deel van ons leven in hebben doorgebracht, bij afwezigheid van een volwassene die:

  • Liefdevol is
  • Onvoorwaardelijk aanwezig is
  • Niet veroordeeld
  • Koestert, draagt en steunt
  • Verantwoordelijkheid neemt voor wat goed is en wat niet
  • Niet meegaat in het drama, maar nuchter en praktisch blijft
  • Voeding geeft in plaats van vulling
  • Eigenwaarde en zelfrespect bewaart

Door het ontwikkelen van deze liefdevolle volwassene kan het innerlijk kind zich gaan ontspannen en zelfliefde en zelfrespect gaan ervaren. De liefdevolle volwassene speelt een centrale rol in het helen van ongezonde patronen.

Hartcoherentie 

Psychische klachten kunnen een negatieve invloed hebben op jouw hart. Hartcoherentie is een lichaamsgerichte methode om meer rust en balans te creëren door je ademhaling bewust te sturen op het ritme van je hartslag. Door middel van ademhalingsoefeningen, visualisatie en bewustzijnstraining leer je om je te verbinden met je hart. Hartcoherentie wordt steeds meer gebruikt om onder andere stressklachten te verminderen.

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van stress, is er sprake van een lage hartcoherentie. Kortdurende stress is gezond, dit geeft geen problemen. Het is anders wanneer de hartcoherentie laag blijft tijdens ontspanning. Wanneer dit het geval is, is er sprake van chronische stress of spanning (de ongezonde variant van stress). Wanneer er sprake is van chronische stress of spanning kan je last krijgen van lichamelijke klachten.

Hartcoherentie is een relatief eenvoudige, maar doeltreffende techniek die je kan helpen om te ontspannen en liefdevolle gevoelens te ervaren. Deze techniek wordt vaak toegepast als aanvulling op een behandeling.

Bodywork (BRTT)

Met Body Remembers Trauma Therapie (BRTT) leer je om met behulp van lichaamswerk op een natuurlijke manier te ontladen. Het gaat om het ontladen van dagelijkste stress, diepe chronische spanning en trauma. Deze methode is gebaseerd op het principe dat stress, spanning en trauma niet alleen psychisch, maar ook fysiek is. Op het moment dat je stress of trauma ervaart gebeurt er ook van alles in je lichaam. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt en er worden stresshormonen aangemaakt. Je lichaam gaat in een staat van vechten of vluchten. Maar vaak is de stress die je ervaart niet iets waardoor je in gevecht gaat of wegvlucht. Hierdoor voltooi je niet je lichamelijke instincten en de spanning die je hebt opgebouwd slaat zich nu op in het lichaam. Dit zorgt voor blokkades en het beperken van de doorstroom van levensenergie.

Veel mensen hebben last van chronische stress en blijven fysiek voor een langere tijd in deze staat. De natuurlijke manier voor het lichaam om overbodige spanning kwijt te raken is door de spieren te laten trillen. Bij dieren is dit heel normaal, maar wij mensen hebben geleerd dit te onderdrukken. Door het onderdrukken van trillen slaan wij deze stress dus op in onze spieren en ons bindweefsel. Hierdoor kunnen pijnklachten en zowel fysieke als mentale problemen ontstaan.

Denk hierbij aan klachten zoals:

  • Burn-out
  • Stress
  • Zorgen, angst en paniek
  • Hoofdpijn, spierspanning of andere fysieke pijn
  • Concentratieproblemen
  • Woede
  • Somberheid, depressie
  • Een slechter functionerend immuunsysteem
  • Overgewicht

Met lichaamswerk kun je het natuurlijk mechanisme van trillen weer activeren en het lichaam weer terug brengen naar de oorspronkelijke staat van rust en balans. Eenmaal aangeleerd (vaak in 1 tot 3 sessies) kun je deze methode zelfstandig gebruiken. Het geeft je regie over je eigen stressregulatie en daarmee dus ook een manier om doorlopend je persoonlijke gezondheid te verbeteren en te onderhouden.

Breathwork (TRB)

Met de Trauma Release Breathwork (TRB) methode open je de poort naar het onderbewuste en worden onverwerkte (heftige) gebeurtenissen, onderdrukte emoties en trauma's losgelaten door middel van een ademsessie.

We ademen vanaf het eerste moment dat we op deze wereld terecht gekomen zijn tot het moment dat we de aarde weer verlaten. In alle spannende, pijnlijke, verdrietige of boze momenten in jouw leven houd je op enig moment een fractie van een tel, je adem in, en zet je het vast. Als het ware zet jij dát wat op dat moment spannend is, vast in jouw lichaam. En iedere keer dat jij in die fractie van een tel je adem inhoudt, ontstaat er stress in jouw lichaam. Dag na dag stapelt de stress zich steeds verder op en neemt het steeds meer ruimte in in jouw lichaam.

Wat kun je daar uiteindelijk van opmerken?

  • Je ervaart een steeds grotere en onbegrepen onrust in jouw lichaam
  • Je lontje wordt steeds korter
  • Je ervaart een bepaalde vermoeidheid of zwaarte in je lichaam
  • En misschien neemt je weerstand zelfs af
  • Of ontwikkel jij een vervelende chronische of acute aandoening of ziekte

Gedurende een ademsessie zal je ruimte geven aan diep opgeslagen spanning en stress, trauma en emoties, om vanuit daar de mogelijkheid te krijgen deze te ontladen. Door je ademhaling te verbinden stap je een proces in, waarbij dat wat onbewust is in jou naar de oppervlakte kan komen. Zo kan je laag voor laag geblokkeerde energie en oude pijn loslaten. Door hulp van de adem geblokkeerde energie los te laten kan jouw levensenergie weer meer gaan stromen.

Interesse in een behandeling?

VRAAG OM EEN GRATIS ONLINE KENNISMAKING

  • Mind Heart Praktijk

Neem contact op

Wil je direct contact? Dat kan via  Whatsapp of bel naar  0202157705

Of vul onderstaand formulier in: